Wyzywaj�ca Mi�o��. Chrze�cijanie a homoseksualizm.
|
|
Dodany dnia 09-12-2013 10:34 | |
dobrzyk Administrator |
Ksi��ka, z ciekawym i nowym uj�ciem tematu. Autorzy od�egnuj� si� w niej od terapii homoseksualizmu, jednocze�nie nie wyst�puj� przeciwko nauce Ko�cio�a nakazuj�cej �ycie w czysto�ci. Na uwag� zas�uguj� w niej opisane, r�ne historie �yciowe bohater�w. Autorzy ksi��ki szukaj� odpowiedzi na pytanie, jak konkretnie realizowa� wezwanie zawarte w Katechizmie Ko�cio�a Katolickiego, aby�my osoby o kondycji homoseksualnej traktowali z szacunkiem, wsp�czuciem i delikatno�ci�. Opr�cz wielu reporta�y i rozm�w z wierz�cymi osobami homoseksualnymi i ich rodzicami, czytelnik znajdzie tu dwa listy pasterskie (biskup�w Anglii i USA), a tak�e teksty polskich ksi�y: Jacka Bolewskiego SJ, Jacka Prusaka SJ, Bogus�awa Szpakowskiego SAC i Andrzeja Szostka MIC. Dwa zdania u�yte jako motto ksi��ki: Sk�onno�ci homoseksualne nie s� ani chorob�, ani grzechem. To trudne wyzwanie egzystencjalne to klucz do odczytania jej tytu�u. Mi�o�� wyzywaj�ca to mi�o��, kt�ra jest wyzwaniem dla os�b, kt�re jej do�wiadczaj�, ale tak�e dla ka�dego z nas, a szczeg�lnie dla ludzi Ko�cio�a. Wyzywaj�ca mi�o�� ukazuje si� w dziesi�� lat od wydania M�skiej rozmowy, ksi��ki tych samych autor�w. Katarzyna Jab�o�ska i Cezary Gawry� poddaj� rewizji zawarty w M�skiej rozmowie pogl�d, �e w imi� wiary powinno si� d��y� do zmiany orientacji homoseksualnej na heteroseksualn�. Proponuj� dzi� inn� postaw�, kt�r� tak formu�uje ks. prof. Andrzej Szostek: Trzeba pr�bowa� odkrywa� szans� rozwoju, jaka ukryta jest w sk�onno�ciach homoseksualnych, cho� sk�onno�ci te wymagaj�, oczywi�cie, oczyszczenia. A czy heteroseksualno��, kt�ra nie zapominajmy o tym jest niezas�u�onym darem, tak�e nie wymaga oczyszczenia? Przecie� wym�g czysto�ci nie przestaje obowi�zywa� w momencie zawarcia zwi�zku ma��e�skiego; wymaga pracy nad sob�, i to przez ca�e �ycie! Homoseksuali�ci te� stoj� przed wymogiem pracy nad sob� przez ca�e �ycie. Ta praca ich, oraz tych, kt�rzy im towarzysz�, powinna by� skierowana nie tyle na wyrugowanie samej sk�onno�ci, ile na wykorzystanie szansy, jaka w niej tkwi. http://www.wiez.p...rta,id,296 Edytowane przez dobrzyk dnia 19-12-2013 21:29 |
Dodany dnia 20-02-2017 14:29 | |
barneykise Pocz�tkuj�cy u�ytkownik |
czyta�em. ca�kiem przyst�pna |
Przeskocz do forum: |