Pro�by rodzic�w.
|
|
Dodany dnia 02-01-2013 19:07 | |
maxxymalny Nowicjusz |
Przedstawi� si� w innym dziale. Potrzebuj� szybko zasi�gn�� opinii. Mieszkam z rodzicami, wiedz� o mnie i nie akceptuj� tego ale staraj� si� nie docina�, nie rozmawia� o tym ze mn� za du�o, jest to dla nich ci�ka sytuacja poniewa� s� bardzo wierz�cy... Teraz nie jestem pewien czy to dobry w�tek Przejd� do sedna. M�j ojciec przyszed� do mnie na rozmow� i pyta mi si� czy afiszuj� si� moj� orientacj�. Odpowiedzia�em zgodnie z prawd� �e nie, �e wie o mnie kilka os�b ale s� to osoby raczej zaufane... Chodz� do technikum dlatego nie chc� si� ujawnia�. Ale us�ysza�em �e w og�le nie licz� si� z ich uczuciami �e znajomi si� ich pytaj� wprost czy jestem gejem, na pewno si� tym wsz�dzie chwalisz i tym podobne. Moja odpowied� to "Przecie� nie mog� kontrolowa� tego co ludzie gadaj�, nie afiszuj� si� z tym ale przecie� wiesz jak takie rzeczy si� roznosz�". Wtedy us�ysza�em �e nie bior� pod uwag� tego �e z mojego brata mog� si� w szkole �mia�, �e ma brata peda�a (zabola�o mnie to bardzo), ale nie da�em si� ponie�� emocjom. Z moj� siostr� rodzice te� mieli problemy troch� innego typu, dlatego wykorzysta�em jej przyk�ad, powiedzia�em �e kiedy si� ze mnie koledzy �miali i pytali si� czy "to prawda" odpowiada�em �e to prawda i �e jestem z niej dumny �e ma odwag� �y� po swojemu, i �e tak jak ona ja nie mam si� czego wstydzi�. Nie wiem jak sko�czy si� ta sytuacja, us�ysza�em na odchodne to co zwykle �e jestem samolubny, �e nie my�l� o tym w jakim �wietle stawiam ich i tp itd. Mo�e ten temat ma na celu da� upust moim emocjom bo to �wie�a sprawa, ale chcia�bym te� uslysze� jak wy zachowaliby�cie si� w takiej sytuacji, jakich argument�w u�y� ? Mo�e jakie� artyku�y? Moi rodzice ewidentnie sobie z tym nie radz�. Pozdrawiam i licz� na odpowied�. |
Dodany dnia 02-01-2013 19:26 | |
everybody Pocz�tkuj�cy u�ytkownik |
niech obejrz� "Modlitwy za Bobiego" |
Dodany dnia 02-01-2013 19:30 | |
Gonzo_pl Do�wiadczony u�ytkownik |
Witaj. My�l�, �e najwa�niejsze dla Twojego zdrowia psychicznego jest �y� w zgodzie ze sob�. Nie masz �adnego wp�ywu na to, co ludzie gadaj�. Ale tez uwa�am, ze opinie innych nie s� istotne i nie powinny mie� wp�ywu na Ciebie. Ty znasz swoj� warto��. Nie �yje sie po to, by zadowala� innych, �yje sie dla siebie, by by� szcz�liwym. Rodzicom polecam ksi��ke Roberta Biedronia "T�czowy elementarz". jest jeszcze jaka� broszura, nie pami�tam, spr�buj� Ci j� zdoby�. Trzymaj sie. Pozdrawiam. M. |
Dodany dnia 02-01-2013 20:15 | |
Lecz si� na g�ow� jak czujesz potrzeb� lukaszkuba |
Dodany dnia 02-01-2013 21:32 | |
maxxymalny Nowicjusz |
Odechciewa sie �y� tak naprawd�. Zastanawiamy sie wsp�lnie czy niepowinienem zmieni� szko�y na szkole z internatem. |
Dodany dnia 02-01-2013 22:27 | |
dizzy napisa�/a: Proponuj� elektrowstrz�sami, pokazuj�c przy okazji zdj�cia fajnych kolesi, do momentu zgonu albo wytworzenia odruch�w jak u ps�w pana Paw�owa! <facepalm> To wszystko ju� by�o, niestety. I nie tylko to. Ale takie Frondelki maj� zamiar znowu leczy� innych, cho� to ich nala�a�oby leczy� |
Dodany dnia 02-01-2013 23:12 | |
teh6 U�ytkownik |
lukaszkuba napisa�/a: Gonzo_pl gdyby� by� absolutnie pewien �e tego sie nieda wyleczy� powiedzia�by� �e nie mam racji i by� by� kultularny a nie obra�liwy Moze i da sie wyleczyc, nic nie wiadomo. Zupelnie latwiej jest, gdy osoba ta nie jest w stanie zyc z mysla, ze jest homoseksualista i nie chce tak zyc. Co innego, gdy osoba ta jest w pelni swiadoma swojej orientacj� i ja akceptuje lub chociaz sie stara. Takie leczenie to nie jest rzucanie papierosow, zaprzetanie picia alkoholu czy innych nalogow. Tutaj trzeba walczyc z soba, z myslami itd - co wedlug mnie jest zajebiscie trudne. Na przyklad podam ile znasz osob, ktore pala i rzucily palenie? Ile znasz osob, ktore palily lecz wrocily do palenia? To oczywiscie jest moje zdanie na ten temat. Maxymalny, wspolczuje Ci. Dlatego ja sam nie mowie nikomu o swojej orientacji, bo boje sie tego. Nie chcialbym zranic bliskich, a co najgorsza stracenia ich. Rodzice powinni kochac Cie takiego jakim jestes. Gdybys byl nieuleczalnie chory (pisze tu o chorobach typu adhd itp) to wstydziliby sie z Toba wychodzic? No, bo co powiedza inni... Tak to jest jak nikt nawet nie stara sie Nas zrozumiec... Trzymaj sie . |
Dodany dnia 02-01-2013 23:41 | |
Zupelnie nie rozumiem, jak mozna niby leczyc cos,co nie jest chorob�... Rude w�osy tez mozna leczy�? A niebieskie oczy? Tutaj jest film o mechanizmach powstawania dyskryminacji.W�a�nie pod tytu�em "Niebieskoocy". dost�pne s� wszystkie cz�ci. http://www.youtub...OOCQ_C7pKk Maxxymalny, dla Twoich rodzic�w. Tutaj na stronie Kampanii Przeciw Homofobii mo�esz �ciagn�� broszur� "My, rodzice. Pytania i odpowiedzi rodzic�w lesbijek, gej�w i os�b biseksualnych " http://www.kph.or...publikacje |
Dodany dnia 02-01-2013 23:54 | |
maxxymalny Nowicjusz |
Dzi�kuj� wam wszystkim za pomoc. Rozmowa bardzo mi pomaga. Widz� ze wielu z was boi sie tego kroku kt�ry ja ju� mam za soba |
Dodany dnia 02-01-2013 23:57 | |
teh6 U�ytkownik |
Tez nie wiem czy takie cos istnieje - jak dla mnie jest to niedowykonania. Ja jedynie wyrazilem swoje zdanie. Jak wprowadzilem w blad to przepraszam, a zaraz wezme sie za lekture Marku |
Dodany dnia 03-01-2013 00:10 | |
Maxxymalny ka�dy si� boi, ja tak�e. Wiele lat �y�em w k�amstwie, ale teraz widz� r�nic�. jestem wolny, mog� by� soba, moge swobodnie rozmawia�, mam wsparcie przyjaci� w swoich problemach. Czasem ten fakt po prostu naturalnie wyjdzie w rozmowie, nie sprawia mi to �adnych problem�w.Nie jest to DLA MNIE �adna wstydliwa tajemnica do wyznania. A je�li ja siebie traktyje normalnie, inni te�. teh6, nie zamierzalem Ci� urazic moje s�owa nie odnosi�y si� doTwojej wypowiedzi. lukaszkuba tu masz racj�. �ycz� Tobie, by i Ciebie B�g uzdrowi� z fa�szu. Bo ja w fa�szu nie �yj�. A jedyne leczenie jakie mo�e byc potrzebna gejowi, to wsparcie psychologiczne w procesie akceptacji. I takiej akceptacji siebie zycze Tobie, bo chyba ci�ko jest kiedy si� siebie nie akceptuje |
Dodany dnia 03-01-2013 00:20 | |
Shogun Pocz�tkuj�cy u�ytkownik |
A co ma wiara w Boga do bycia gejem czy lesbijk�? Bycie tak� osob� znaczy by� z�ym cz�owiekiem? Raczej nikt takiego stanu rzeczy nie wybiera... Sorry za ten ma�y off top, ale takie gadanie mnie irytuje :/ Edytowane przez Shogun dnia 03-01-2013 00:21 |
Dodany dnia 03-01-2013 14:43 | |
maxxymalny Nowicjusz |
2 miesi�ce nie wi�cej. Nie zaakceptuj� tego. O ile ojciec sie stara to wszelkie pr�by u�wiadamiania matki takimi filmami jak modlitwy za bobiego nie daj� rezultatu. Nawet nie obejrzala, stwierdzi�a ze to moja wina ze jestem gejem bo gdybym da� mozliwosc Bogu naprawienia mojego umys�u to by�bym wyleczony. No coz, ze �wiadkami Jehowy nie osi�gnie sie pe�nej akceptacji. |
Dodany dnia 03-01-2013 15:29 | |
Uuu, �wiadkowie... czarno to widz�... M�j by�y by� z rodziny �wiadk�w Jehowy, rodzina uzna�a go za obca osob� i "wykl�a". G��wnie pod presj� wsp�lnoty religijnej.Matka od czasu do czasu nas odwiedza�a po cichu. Ale mnie i tak nienawidzila, bo jej syna uprowadzi�em |
Dodany dnia 03-01-2013 15:43 | |
teh6 U�ytkownik |
Z rodzina wychodzi sie najlepiej na zdjeciu. Nie moge sobie wyobrazic co czujesz, gdy rodzice zamiast Ciebie wybieraja kosciol. To to sie powinno leczyc, a nie normalnych ludzi, ktorzy sa wygnani poprzez orientacje. Moj ojciec teraz sprzedalby mnie za krate browarow, a gdy dowiedzialby sie o orientacji to by doplacil by mnie wzieli . Wiec nie jestes sam. Pokaz im, ze jestes twardy! Edytowane przez teh6 dnia 03-01-2013 15:45 |
Dodany dnia 03-01-2013 15:55 | |
maxxymalny Nowicjusz |
Gonzo.pl zabawne bo podejrzewam ze ja i moj chlopak b�dziemy mieli podobn� sytuacj�, on tez b�dzie tym z�ym kt�ry zrobi� z synka geja. |
Dodany dnia 06-01-2013 18:12 | |
Niereformowalny Pocz�tkuj�cy u�ytkownik |
Ja jeszcze nikomu o mojej orientacji nie powiedzia�em. Tak naprawd�, to na tym forum m�wi� pierwszy raz, �e jestem gejem. Jako� jeszcze sam mam problem z zaakceptowaniem samego siebie, ale staram si�. A co do Ciebie maxxymalny, to zarazem podziwiam Ci� i Ci wsp�czuj�. Jedyne co mog� Ci poradzi�, to nie tra� si�y i daj mo�e matce wi�cej czasu na zaakceptowanie twojej orientacji. Pozdrawiam |
Dodany dnia 24-02-2017 17:59 | |
barneykise Pocz�tkuj�cy u�ytkownik |
everybody napisa�/a: niech obejrz� "Modlitwy za Bobiego" Wspania�y film i mo�e pom�c |
Przeskocz do forum: |