Papie� Franciszek
|
|
Dodany dnia 13-03-2013 20:50 | |
das U�ytkownik |
Habemus papam http://wiadomosci...aid=110395 Co s�dzicie o wyborze na papie�a Argenty�czyka kardyna�a Jorge Mario Bergoglio? Edytowane przez das dnia 14-03-2013 22:34 |
Dodany dnia 13-03-2013 20:59 | |
Bart96 Pocz�tkuj�cy u�ytkownik |
troche g�upie pytanie ... |
Dodany dnia 13-03-2013 21:04 | |
dobrzyk Administrator |
@ Bart96, dlaczego uwa�asz. �e to g�upie pytanie? Ja nic nie s�dz�, bo nic o nim nie wiem jeszcze. |
Dodany dnia 13-03-2013 21:32 | |
Bart96 Pocz�tkuj�cy u�ytkownik |
Bo najlepiej b�dzie jak zdanie o papie�u ka�dy zachowa dla siebie, ja tylko dobrze radze. Edytowane przez Bart96 dnia 13-03-2013 21:33 |
Dodany dnia 13-03-2013 21:56 | |
dobrzyk Administrator |
Caspian napisa�/a: Chyba najwa�niejsze to co wszystkich powinno interesowa� to jego stosunek do homoseksualizmu. Odpowied�: Jest przeciwny, nie popiera. �aden papie� nie b�dzie rado�nie popiera� zwi�zk�w homoseksualnych. To przecie� jasne. Papie�e mog� si� jednak r�ni� sposobem w jaki traktuj� osoby homoseksualne. Pytanie czy sw�j pontyfikat po�wi�ci walce ze zwi�zkami partnerskimi lub ma��e�stwami jednop�ciowymi czy mo�e skupi si� na innych sprawach. Czy poka�e, �e faktycznie szanuje osoby homoseksualne i b�dzie potrafi� si� opowiedzie� przeciwko aktom nienawi�ci do gej�w i nietolerancji, oczernianiu i k�amstwom, kt�re przynajmniej w polskim ko�ciele s� obecne? Edytowane przez dobrzyk dnia 13-03-2013 21:57 |
Dodany dnia 13-03-2013 23:43 | |
Iaan Pocz�tkuj�cy u�ytkownik |
Ja my�l� �e nie ocena jego nie powinna by� tylko pod wzgl�dem : popiera/nie popiera. Czy Ko�ci� jest g��wnymwrogiem homoseksualizmu - nie, gejowskiego stylu �ycia ju� tak. Ale, jak dobrze Admin wspomnia�, wa�ne, czy b�dzie si� zajmowa� wa�nymi dla KK sprawami czy nie. Zreszt� KK niegdy nie zmieni swego podejscia do zwi�zk�w homoseksualnych, bo jego nauka na ten temat oparta jest o Pismo. |
Dodany dnia 14-03-2013 20:25 | |
kanio Pocz�tkuj�cy u�ytkownik |
Papie� Franciszek (bez I - ta cyfra pojawi si� dopiero kiedy kt�ry� z Papie�y przybie�e to imi� jako Franciszek II. Do tego momentu pozostaje samo Franciszek) Ju� Jako bp Buenos Aires Zdecydowanie opowiedzia� si� za nauczaniem Ko�cio�a o homoseksualizmie. Uzna�, �e prawo do adopcji dzieci przez lesbijki lub gej�w jest dyskryminacj� dzieci. Ale naucza� jednocze�nie o potrzebie szacunku dla os�b, kt�re do�wiadczaj� w sobie silnych tendencji homoseksualnych. ____________________________ |
Dodany dnia 14-03-2013 22:33 | |
das U�ytkownik |
@kanio - masz racj� papie� nazywa si� Franciszek (jak powiedzia� ksi�dz Federico Lombardi "i basta!". |
Dodany dnia 16-03-2013 02:27 | |
Gonzo_pl Do�wiadczony u�ytkownik |
Papie� Franciszek umoczony jest w popieranie junty, donoszenie na socjalizuj�cych ksi�y, kt�rzy potem znikali w dziwnych okoliczno�ciach i w ukrywanie porywania dzieci w celu wychowywania ich na �o�nierzy. |
Dodany dnia 16-03-2013 10:45 | |
dobrzyk Administrator |
@ Gonzo_pl Te informacje nie s� do ko�ca potwierdzone. Mnie si� podoba, jego obecne zachowanie - skromno��, kt�rej nie by�o u poprzednich papie�y. |
Dodany dnia 16-03-2013 15:07 | |
te informacje ukaza�y si� w ksi��ce ju� kilka lat temu i jako� proces�w nie by�o. Nie chce mi si� teraz szuka� link�w, wszystko znajdziesz na moim profilu na Fb |
Dodany dnia 16-03-2013 15:41 | |
dobrzyk Administrator |
Tak wiem o tej ksi��ce. I o tym, �e proces�w nie by�o. Sam papie� podobno, jeszcze jako kardyna� tym doniesieniom zaprzeczy�. Tak wi�c mamy s�owa przeciwko s�owom. S�d tego nie rozstrzyga�. |
Dodany dnia 20-03-2013 18:24 | |
dobrzyk Administrator |
Papie� Franciszek popiera� zwi�zki partnerskie? http://natemat.pl...ym-zdaniem |
Dodany dnia 20-03-2013 18:46 | |
kanio Pocz�tkuj�cy u�ytkownik |
Je�li nawet to i prawda to nie podejrzewam �eby jako papie� podj�� tak� decyzj� sprzeciwiaj�c si� kolegium kardynalskiemu. Papie� mimo pozor�w nie jest autorytarny, a dogmat o nieomylno�ci dotyczy spraw wiary, dlatego jestem bardzo sceptyczny w tej sprawie. ________________________ |
Dodany dnia 20-03-2013 19:11 | |
dobrzyk Administrator |
Papie� znany te� jest z szukania racjonalnego kompromisu. Jako przyk�ad mo�na poda� to, �e by� sk�onny zaakceptowa� u�ywanie prezerwatyw w ma��e�stwach, w kt�rych jeden z partner�w by� nosicielem HIV. |
Dodany dnia 20-03-2013 22:50 | |
dobrzyk napisa�/a: Papie� Franciszek popiera� zwi�zki partnerskie? http://natemat.pl...ym-zdaniem Mam zupe�nie inne informacje. I to z tego samego portalu... http://natemat.pl...franciszek |
Przeskocz do forum: |