Kolega kryptogej?
|
|
Dodany dnia 01-06-2014 01:15 | |
BanalnyTryptyk2 Nowicjusz |
Cze��. Od dawna mam pewien problem i potrzebuje waszej rady. Ot� mam 18 lat i chodz� do liceum razem z - przyjmijmy dla porz�dku - koleg� K. Poznali�my si� jeszcze przed p�j�ciem do szko�y �redniej, ju� wtedy, mimo tego, �e nie bylem sam pewny swojej orientacji poczu�em do niego co� wyj�tkowego. Nie daje mi to spokoju, bo K zachowuje si� tak sprzecznie, �e raz mam ochot� mu o wszystkim powiedzie�, a innym razem trac� wszelk� nadziej� na stworzenie zwi�zku. Mo�e Wy mi pomo�ecie w rozwianiu w�tpliwo�ci? - Czy K mo�e by� kryptogejem? Jeszcze kilka lat temu m�g�bym by� prawie pewny, �e jest gejem, tylko to by� okres, kiedy sam siebie nie akceptowa�em, wi�c mo�na powiedzie� - spieprzy�em. Te kilka lat temu bardzo si� do siebie zbli�yli�my, sp�dzali�my razem przerwy, siedzieli�my razem na lekcjach itp. itd. On cz�sto m�wi� mile rzeczy - �e mnie bardzo lubi, �e mnie by przykro�ci nigdy nie zrobi�. Nie przeszkadza�a mu fizyczna blisko��, to, �e nasze d�onie si� spotyka�y na �awce, a nogi pod ni� - tylko ja wtedy zawsze ucieka�em, a on wydawa�oby si�, do tego d��y�... Ale mo�e �le to interpretuj� i to by�o tylko przypadkowe spotkanie. Chocia� czasem to wygl�da�o tak, jakby szuka� pretekstu do dotyku, raz po�o�y� g�ow� na moich r�kach. No, sytuacji mo�na mno�y�. Teraz, kiedy to pisz� sytuacja si� troch� zmieni�a, oddalili�my si� od siebie. Kiedy akurat zrozumia�em moj� mi�o�� do K, to on zoboj�tnia�... I co prawda od czasu do czasu jeszcze zdarzy mu si� powiedzie� co� mi�ego ("nie chcia�bym, �eby co� ci si� sta�o", to jednak zacz�a przeszkadza� mu blisko��, delikatnie si� najcz�ciej odsuwa, tylko czasem si� zapomina. Mo�e zacz�� si� domy�la�? Nie wiem, co o tym my�le�, czy bezpiecznie jest teraz ujawni� przed nim swoje uczucia? By� mo�e tylko chc� to tak widzie�, ale on przy mnie zupe�nie inaczej si� zachowuje, ni� przy pozosta�ych... Kiedy jeste�my sami, to czasem lubi m�wi� kontrowersyjne rzeczy, kt�re p�niej obraca w �art, �e lubi ch�opc�w, albo jest bi itp. Zawsze, jak pytam, czy powa�nie, to m�wi, �e tak, ale na ko�cu i tak stwierdza, �e �artowa�... I tak jest zawsze... Nie wiem, czy to brak zaufania, czy specyficzne poczucie humoru, ale cz�sto to jest tematem tych "dowcip�w". Dodam, �e nie ma dziewczyny i chyba nawet nie mia�, ale nie dopytywa�em. Na koniec napisz�, �e ostatnio troszk� wypili�my i on powiedzia� co� wyj�tkowo kontrowersyjnego... Niewa�ny jest kontekst, ale ogl�dali�my tv, a ja, troch� w �artach, troch� serio powiedzia�em, �e �adny ch�opak tam jest (akurat by� w reklamie czy co�). On po chwili odpowiedzia� mniej wi�cej co� takiego: "Mo�e ja te� chcia�bym, �eby m�g� mi si� podoba�?" No zdanie w oryginale by�o troch� dziwne, bo, jak m�wi� - wypili�my, ale sens by� taki, �e podoba mu si�, ale nie mo�e tego przyzna�... Czy mo�na to nadal uzna� za �art? Nie jestem do�wiadczony, je�li o to chodzi, jak uwa�acie Wy? K jest gejem, czy dziwnym, dziecinnym heterykiem? Albo mo�e macie jakie� pomys�y, �eby w nieinwazyjny spos�b wybada� teren? Naprawd� zale�y mi na tych relacjach, wiec nie chcia�bym wyj�� przed homofobicznym heterykiem. |
Dodany dnia 03-06-2014 17:04 | |
Shonn96 Nowicjusz |
Cze��. Zauwa�y�em, �e nikt nie odpowiedzia� na twoje pytanie, wi�c postanowi�em si� tu zarejestrowa� i pos�u�y� jak�� rad�. Problem musi by� dla ciebie bardzo wa�ny skoro wiadomo�� napisa�e� po 1 w nocy. Osobi�cie nigdy nie mia�em podobnych dylemat�w w �yciu, jednak chcia�em podzieli� si� swoimi opiniami na ten temat. Ci�ko jednoznacznie okre�li� czy K. jest kryptogejem, jak sam to w�a�ciwie zauwa�y�e�, dlatego nie polecam ujawnienia si� przed nim w�a�nie teraz. Mo�e rzeczywi�cie tylko �artuje i poinformowanie go, �e jest si� gejem spowodowa�oby stracenie przyjaciela (je�eli jest homofobem, ale w�tpi�). To by�a ta z�a informacja, a teraz czas na co� bardziej tre�ciwego. Mo�esz spr�bowa� odszyfrowa� jego zamiary poprzez interpretowanie sygna��w jakie wysy�a do ciebie i otoczenia (ale szczeg�lnie do ciebie). Na przyk�ad poprzez to co m�wi. Czy cz�sto odzywa si� do ciebie wysokim tonem? Niekoniecznie krzyczy, ale podnosi g�os z byle b�ahostki? Czy gdy ty wyra�asz w�asn� opini� na jaki� temat to K. uwa�a inaczej? Cz�sto gdy do kogo� si� czuje jakie� uczucia to nawet pomimo r�nicy zda� nie negujemy tego co powiedzia�a druga osoba lub tylko kiwamy g�ow� na potwierdzanie. Je�eli odpowiedzia�e� "nie" to mo�e oznacza�, �e rzeczywi�cie nie chce cie straci�, gdy� ka�da r�nica zda� odsuwa�aby was od siebie. Czy rozmow� zaczyna najcz�ciej w jaki� szczeg�lny spos�b ( Siema, co tam u ciebie?; Podaje ci r�k� do u�cisku; patrzy si� w twoje oczy)? Cz�sto si� spotykacie? Czy pyta co jaki� czas si� czy nie wpadniesz do niego do domu, na piwo lub gdziekolwiek indziej? Je�eli jeste� dla niego wa�ny, b�dzie chcia� sp�dzi� z tob� du�o czasu. Rozmawia� przez telefon oraz pisa� wiadomo�ci, a mo�e ma twoje zdj�cie w telefonie. Co proponuj�? Nast�pnym razem w trakcie ogl�dania telewizji gdy na ekranie pojawi si� przystojny facet mo�esz spr�bowa� przy nim powiedzie�, �e kole�anka powiedzia�a, �e jeste� przystojny (ty, nie K.) i �e pewnie ju� kogo� masz i ci�gn�� rozmow�, je�eli zauwa�ysz jego zainteresowanie. Mo�esz obserwowa� jego reakcje. Czy spojrzy ci w oczy, czy prze�wietli ci� wzrokiem, czy nadal b�dzie ogl�da� TV oraz to co powie. Taki ma�y szczeg�, ale nie wiem czy uda ci si� go wy�ledzi�. Je�eli w trakcie patrzenia si� w twoje oczy b�dzie mia� rozszerzone �renice to znak, �e dla niego jeste� atrakcyjny. �renice rozszerzaj� si� gdy ogl�damy zdj�cia lubianych cz�onk�w rodziny, kogo� bliskiego, a zw�anie oznacza �e lubimy kogo� mniej. Im szersze �renice K. tym lepiej dla ciebie Oczywi�cie du�o te� zale�y od o�wietlenia (jak wiadomo im ciemniej tym szersze) oraz alkoholu. Wystarczy, �e b�dzie w miar� jasno (pok�j z oknem, gdy jest dzie�) i mo�esz przygl�da� si� jego reakcji. Mo�esz te� poruszy� temat homoseksualizmu, gdy w TV b�dzie jaka� wzmianka o tym. Na przyk�ad "Komu to przeszkadza kto z kim �pi";"Niech im do ��ek nie zagl�daj�". Wyra�aj si� w taki pozytywny spos�b na ten temat, mo�e da mu to do zrozumienia �e ty jeste� gejem i zacznie ci� traktowa� inaczej (oby lepiej). To wszystko s� tylko moje spostrze�enia i rady. Nie stosuj ich, je�eli uznasz �e s� niew�a�ciwe dla K. i mo�e to on �le zrozumie�, bo znasz go ju� od du�ego czasu i wiesz jak si� zachowuje, co lubi, a czego nie. Mam nadziej� �e jednak troch� pomog�em. |
Dodany dnia 03-06-2014 19:53 | |
Cze��. Bardzo dzi�kuj� za Twoj� odpowied�, naukowe podej�cie do tematu. Ale jedno wymaga sprostowania, nieprzypadkowo u�y�em "kolega" w temacie. Oficjalnie naszych relacji nie okre�li�bym nawet przyja�ni�. Po prostu koledzy ze szkolnej �awki, to wszystko. Sam nad tym ubolewam, chcia�em nasz� znajomo�� przenie�� na wy�szy poziom, ale tak, jak wspomina�em, znali�my si� jeszcze przed liceum, a wtedy straszny odludek i dziwak by�em i takiego mnie ma nadal w g�owie... Pierwszy akapit pyta� raczej wypada na moj� korzy��, ale reszta, jak wynika z wy�ej napisanego ju� gorzej... Ale tu nie chodzi nawet o to, czy co� do mnie czuje, czy darzy mnie wi�ksz� sympati�, ni� pozosta�ych, ale w�a�nie o jego orientacj�. Ten rok temu mnie zaprasza� do siebie, teraz raczej ja wychodz� z inicjatyw� spotkania. Tak, jak m�wi�, czuj� t� oboj�tno��, a� ni� uderza i to boli... Bardzo. No nic, dzi�kuj� jeszcze raz za po�wi�cony czas, postaram si� zastosowa� do rad i na wymienione sygna�y zwraca� uwag�. |
Dodany dnia 03-06-2014 20:59 | |
Shonn96 Nowicjusz |
Bez zastanowienia uzna�em, �e wasze relacje s� na poziomie przyjaciel-przyjaciel. Wybacz za ten b��d. W takim wypadku moje "rady" mog� tylko pogorszy� spraw�. W takim razie wyj�� jest ma�o. Skoro kiedy� k�ad� g�ow� na twoich r�kach (heterycy tak raczej nie robi�) i m�wi� ci takie mi�e rzeczy to jest jednak to prawdopodobie�stwo �e ch�opak jest gejem lub bi. Je�eli masz do�� odwagi to mo�esz mu powiedzie� to co do niego czujesz. Gdybym ja musia� komu� to wyzna�, nam�wi�bym go na "bardzo wa�ne spotkanie" na kt�rym powiem mu co� wa�nego. Mo�e b�dzie si� domy�la�, mo�e nie. M�g�by� te� zapomnie� o nim, ale b�l pewnie pozostanie. Mo�na czeka� na rozw�j wydarze�, je�eli masz czas. Od dawna jest taki oboj�tny, mo�e jakie� wydarzenie? |
Dodany dnia 03-06-2014 22:00 | |
Powiem szczerze, nie pami�tam �adnego wydarzenia, kt�re mog�oby wywo�a� t� oboj�tno��. Pami�tam tylko, �e jeszcze na pocz�tku roku przychodzi� pod moj� klas�, je�li mieli�my podzielone zaj�cia, b�yskawicznie zrywa� si� z siedzenia i u�miecha� si�, kiedy mnie widzia�... Teraz nawet, jak jestem w pobli�u to za bardzo nie ma r�nicy, potrafi bez s��w odej�� do innej grupki uczni�w. Tak, zamierzam mu wszystko powiedzie� niebawem, kiedy b�d� mia� ku temu okazj�, ju� d�u�ej nie potrafi� tego znie��. Nie b�d� czeka� nawet do ko�ca szko�y, najwy�ej b�d� mia� tu nieprzyjemno�ci. Chcia�em o nim zapomnie�, bo jestem niemal pewny, �e nic z tego nie b�dzie i nie ma sensu tego d�u�ej ci�gn��, ale zar�wno pr�by ukr�cenia kontakt�w jak i wymazania go z serca zawiod�y. By tego dokona� musz� mie� jasno��, a t� osi�gn�, kiedy mu powiem. Tylko mog� mie� nadziej�, �e wypijemy wtedy tyle, bym ja pami�ta� odpowied�, a on nie pami�ta� pytania . |
Dodany dnia 04-06-2014 01:24 | |
Shonn96 Nowicjusz |
Trzymam w takim razie kciuki, by si� uda�o Pochwal si� je�eli wszystko p�jdzie po twojej my�li |
Dodany dnia 08-06-2014 14:51 | |
seba94 Nowicjusz |
BanalnyTryptyk2 napisa�/a: Cze��. Od dawna mam pewien problem i potrzebuje waszej rady. Ot� mam 18 lat i chodz� do liceum razem z - przyjmijmy dla porz�dku - koleg� K. Poznali�my si� jeszcze przed p�j�ciem do szko�y �redniej, ju� wtedy, mimo tego, �e nie bylem sam pewny swojej orientacji poczu�em do niego co� wyj�tkowego. Nie daje mi to spokoju, bo K zachowuje si� tak sprzecznie, �e raz mam ochot� mu o wszystkim powiedzie�, a innym razem trac� wszelk� nadziej� na stworzenie zwi�zku. Mo�e Wy mi pomo�ecie w rozwianiu w�tpliwo�ci? - Czy K mo�e by� kryptogejem? Jeszcze kilka lat temu m�g�bym by� prawie pewny, �e jest gejem, tylko to by� okres, kiedy sam siebie nie akceptowa�em, wi�c mo�na powiedzie� - spieprzy�em. Te kilka lat temu bardzo si� do siebie zbli�yli�my, sp�dzali�my razem przerwy, siedzieli�my razem na lekcjach itp. itd. On cz�sto m�wi� mile rzeczy - �e mnie bardzo lubi, �e mnie by przykro�ci nigdy nie zrobi�. Nie przeszkadza�a mu fizyczna blisko��, to, �e nasze d�onie si� spotyka�y na �awce, a nogi pod ni� - tylko ja wtedy zawsze ucieka�em, a on wydawa�oby si�, do tego d��y�... Ale mo�e �le to interpretuj� i to by�o tylko przypadkowe spotkanie. Chocia� czasem to wygl�da�o tak, jakby szuka� pretekstu do dotyku, raz po�o�y� g�ow� na moich r�kach. No, sytuacji mo�na mno�y�. Siemka ch�tnie bym z toba o ty popisal na meilu lub na skepie napisz do mnie je�li masz ochote(-: na meila [email protected] lub na skepa seba94 i przepraszam za bledy ale pisze z niemieckiej klawiatury ...Pozdrawiam Teraz, kiedy to pisz� sytuacja si� troch� zmieni�a, oddalili�my si� od siebie. Kiedy akurat zrozumia�em moj� mi�o�� do K, to on zoboj�tnia�... I co prawda od czasu do czasu jeszcze zdarzy mu si� powiedzie� co� mi�ego ("nie chcia�bym, �eby co� ci si� sta�o", to jednak zacz�a przeszkadza� mu blisko��, delikatnie si� najcz�ciej odsuwa, tylko czasem si� zapomina. Mo�e zacz�� si� domy�la�? Nie wiem, co o tym my�le�, czy bezpiecznie jest teraz ujawni� przed nim swoje uczucia? By� mo�e tylko chc� to tak widzie�, ale on przy mnie zupe�nie inaczej si� zachowuje, ni� przy pozosta�ych... Kiedy jeste�my sami, to czasem lubi m�wi� kontrowersyjne rzeczy, kt�re p�niej obraca w �art, �e lubi ch�opc�w, albo jest bi itp. Zawsze, jak pytam, czy powa�nie, to m�wi, �e tak, ale na ko�cu i tak stwierdza, �e �artowa�... I tak jest zawsze... Nie wiem, czy to brak zaufania, czy specyficzne poczucie humoru, ale cz�sto to jest tematem tych "dowcip�w". Dodam, �e nie ma dziewczyny i chyba nawet nie mia�, ale nie dopytywa�em. Na koniec napisz�, �e ostatnio troszk� wypili�my i on powiedzia� co� wyj�tkowo kontrowersyjnego... Niewa�ny jest kontekst, ale ogl�dali�my tv, a ja, troch� w �artach, troch� serio powiedzia�em, �e �adny ch�opak tam jest (akurat by� w reklamie czy co�). On po chwili odpowiedzia� mniej wi�cej co� takiego: "Mo�e ja te� chcia�bym, �eby m�g� mi si� podoba�?" No zdanie w oryginale by�o troch� dziwne, bo, jak m�wi� - wypili�my, ale sens by� taki, �e podoba mu si�, ale nie mo�e tego przyzna�... Czy mo�na to nadal uzna� za �art? Nie jestem do�wiadczony, je�li o to chodzi, jak uwa�acie Wy? K jest gejem, czy dziwnym, dziecinnym heterykiem? Albo mo�e macie jakie� pomys�y, �eby w nieinwazyjny spos�b wybada� teren? Naprawd� zale�y mi na tych relacjach, wiec nie chcia�bym wyj�� przed homofobicznym heterykiem. |
Dodany dnia 22-08-2018 04:12 | |
20170413yuanyuan U�ytkownik |
michael kors outlet jordan trikots günstig burberry outlet nike air max 97 mishka clothing christian louboutin longchamp outlet shoe carnival coach outlet oakley sunglasses tory burch outlet adidas shoes michael kors handbags nike air max plus omega watches birkenstock prada outlet christian louboutin timberland nike blazer tory burch bags nike air max 1 new balance polo ralph lauren michael kors outlet ferragamo shoes ugg boots nike dunks longchamp beats by dre nike free nike shox onitsuka tiger shoes off-white omega watches north face nobis jackets adidas flip flops ralph lauren mbt asics shoes oakley sunglasses yeezy shoes tom ford sunglasses nhl jerseys mont blanc pens nfl jerseys yoga pants michael kors outlet ray ban swarovski fussball trikots maillot de foot coach outlet online givenchy handbags tiffany jewelry nike outlet versace bags ralph lauren uk nike air max tag heuer watches pandora jewelry rolex watches ferragamo belt adidas ultra boost converse ralph lauren nike outlet store tiffany rings superdry clothing ysl makeup lebron 13 air jordan pas cher michael kors purse spalding basketball pandora jewelry hermes kelly bag swarovski jewelry polo outlet nike huarache michael kors outlet pasotti ombrelli montblanc fountain pen jordan coach outlet fitflops nba jerseys polo ralph lauren polo ralph lauren persol sunglasses replica watches y3 shoes nfl jerseys nike cortez nike outlet giuseppe zanotti baseball bats birkenstock sandals tods burberry sale vibram fivefingers true religion jimmy choo outlet kate spade outlet ralph lauren jeans kate spade outlet miu miu sunglasses coach outlet dansko nike sb christian louboutin mbt pandora charms kevin durant shoes jordan shoes skechers sandals nike revolution nike free cheap nfl jerseys michael kors michael kors outlet beats headphones jordan 5 louboutin air jordan hermes bags nike flight bonafide swarovski jewelry links of london van cleef & arpels nike dunks north face outlet jordan 12 camisetas de futbol timberland outlet vans outlet jordan 8 ray ban sunglasses nike outlet jordans nike air max 95 tory burch outlet wedding shoes christian louboutin cheap jordans pandora jewelry jordans versace sunglasses pelikan pens cheap nfl jerseys oakley sunglasses sac longchamp stussy clothing puma fenty soldier 11 snapback hats nike outlet fitflops nike blazer michael kors outlet clearance mac cosmetics ray ban sunglasses soccer jerseys ugg outlet kd 10 adidas shoes nike air max soccer jerseys red bottom shoes adidas stan smith football shirts coach outlet louboutin adidas yeezy jordan xx9 teva sandals tommy hilfiger ralph lauren outlet ray ban sunglasses dolce and gabbana tiffany jewelry nike flip-flops ray ban michael kors supra shoes nike trainers lebron soldier 10 dior handbags belstaff outlet off-white longchamp ray ban ray ban sunglasses manolo blahnik nike hyperdunk adidas nmd nike air max moose knuckles jackets air jordan mont blanc maillot de foot pas cher michael kors outlet birkenstock russell westbrook jersey nike shoes levi jeans kd 8 adidas originals adidas outlet true religion outlet polo outlet hollister malone souliers coach outlet coach outlet reebok shoes x-large clothing visconti pens celine oakley sunglasses fila shoes juicy couture outlet tory burch sandals alexander mcqueen louboutin cartier jewelry ysl handbags ray ban sunglasses parajumpers jackets air jordan jordan shoes pandora charms timberland hermes jordan 4 prada outlet lebron soldier 9 ray ban sunglasses oakley sunglasses michael kors hundreds clothing coach outlet versace clothing timberland outlet michael kors outlet pandora jewelry ralph lauren nike free run nfl jerseys coach outlet vans mlb jerseys true religion outlet stephen curry shoes coach factory outlet running shoes nike air max 90 jordan 3 ralph lauren adidas jeremy scott nike air force 1 marc jacobs handbags tom brady jersey michael kors handbags ray bans mikimoto jewelry marcelo burlon monster headphones christian louboutin miu miu handbags tiffany & co tory burch shoes under armour shoes ray ban sunglasses mlb jerseys manolo blahnik harden vol 1 ray ban sunglasses kobe 12 north face outlet camisetas de futbol lebron 15 ralph lauren outlet birkenstock outlet mulberry handbags red bottom shoes philipp plein outlet lee jeans kate spade handbags polo shirts coach outlet supreme breguet watches timberland outlet michael kors outlet clearance russell wilson jersey ralph lauren cheap jerseys coach factory outlet cheap nhl jerseys michael kors handbags basketball shoes basketball shoes burberry outlet bottega veneta snapback hats fitflops canada goose new balance sandals coach outlet kate spade cheap michael kors bags christian louboutin lebron james jersey coach wallets nike kyrie 2 nike air max 270 nike outlet store light up shoes police sunglasses oakley sunglasses philipp plein jordan 1 hermes belt adidas football boots nike factory store maglia calcio michael kors outlet nike kyrie 3 columbia outlet nike tennis balenciaga sandals coach factory outlet vans outlet true religion jeans burberry lebron 15 nike lunarglide polo ralph lauren ray ban balenciaga shoes ray ban sunglasses jordan 11 marc jacobs new balance shoes coach outlet michael kors canada fitflops vans shoes oakley sunglasses pandora jewelry adidas superstar lebron ambassador 10 nine west baseball jerseys nike air max air max nfl jerseys coach outlet lululemon mac makeup harden vol 2 adidas yeezy russell westbrook shoes hermes ralph lauren coach outlet online longchamp undefeated clothing nike air max woolrich jackets valentino coach handbags pandora jewelry nicholas kirkwood sophia webster shoes nike presto fitflops sale mac cosmetics prada sunglasses linda farrow sunglasses longchamp outlet cheap nfl jerseys nike epic react prada yeezy desert rat 500 coach factory outlet michael kors coach outlet coach outlet pandora jewelry roshe run converse outlet vetements clothing soccer jerseys lululemon sale balenciaga paul george shoes audemars piguet air jordan supreme new york supreme flip flops nike air max 2018 nike roshe prada handbags nike shoes adidas slides flipflops cheap jerseys nike air max 2017 converse shoes ray ban sunglasses michael kors handbags supreme clothing north face pandora outlet under armour outlet ugg boots jordans coach outlet ralph lauren outlet bvlgari jewelry coach bags polo ralph lauren converse shoes longchamp outlet stuart weitzman nike shoes for women christian louboutin outlet nike tn fingerlings monkey mlb jerseys true religion jeans bcbg columbia breitling watches oakley sunglasses flops manchester united jersey oakley sunglasses supreme clothing maglie calcio saint laurent sunglasses replica rolex watches salvatore ferragamo red bottom shoes ferragamo nike air force 1 maui jim sunglasses kate spade handbags mcm backpack adidas wings puma slides jordans new balance ray ban wayfarers jordan 6 oakley sunglasses saucony shoes kate spade outlet supra shoes kate spade outlet suicoke sandals adidas outlet victoria's secret lebron 14 oakley sunglasses nike huarache adidas outlet puma shoes michael kors true religion jordan curry jersey jordan shoes nike air max nike factory mizuno shoes nike mercurial north face outlet adidas nmd kobe 11 canada goose jackets nfl jerseys herve leger dresses coach outlet soccer jersey hermes outlet north face jackets ralph lauren ralph lauren nike outlet barcelona jersey ナイ゠スニーカー canada goose outlet canada goose sale cristiano ronaldo jersey ronaldo jersey mcm outlet arc'teryx clothing fjallraven outlet christian louboutin outlet coach outlet hogan shoes moncler outlet michael kors canada jimmy choo valentino kate spade outlet pandora jewelry canada goose jackets canada goose outlet vapormax nike outlet adidas outlet cheap nfl jerseys ralcanada goose coats canada goose outlet nike socks 20188.22chenjinyan |
Dodany dnia 18-09-2018 05:40 | |
20170413yuanyuan U�ytkownik |
moncler outlet nike factory new balance femme true religion vans outlet jimmy choo sunglasses adidas outlet store adidas slides stuart weitzman jordan 1 nike store kyrie 4 lebron shoes oakley glasses oakley uk basketball shoes bvlgari sunglasses longchamp handbags chopard jewelry kenzo clothing tommy hilfiger michael kors outlet asics running shoes prada cartier sunglasses converse all stars michael kors outlet timberland pas cher armani jeans uggs outlet ugg boots balmain jeans marc jacobs handbags brazil world cup jersey coach purse alexander mcqueen handbags pandora jewelry jordan 13 adidas originals curry 3 vans outlet burberry outlet adidas crazy yeezy shoes tory burch outlet lunette oakley salomon shoes basket nike nike roshe run kobe 10 freshjive clothing nike air max burberry sale tn pas cher bulgari jewelry montres christian louboutin basket store beats headphones nike vapor max ai max bally shoes timberland boots mac makeup chrome hearts jewelry nike mercurial marc jacobs handbags jordan 4 coach outlet online ugg boots bcbg max azria huf clothing hermes birkin orologi rolex hermes jewelry nfl jerseys jordan 32 furla handbags antonio brown jersey insanity workout chanel outlet argentina world cup jersey abercrombie clarks shoes tommy hilfiger omega watches michael kors handbags air max dolce & gabbana pandora bijoux instyler nike mercurial superfly michael kors uk reebok outlet adidas soccer chanel outlet oakley sunglasses goyard handbags cheap wedding dresses manolo blahnik shoes converse chaussure nike lunette ray ban true religion jeans softball bats jordan 31 new balance air max 95 jordan kd 10 marc jacobs handbags bottega veneta red bottom shoes kyrie irving jersey michael kors handbags g-star jeans montre homme softball bats hollister outlet air force one polo ralph lauren nike free run burberry occhiali oakley ed hardy new balance soldes lululemon outlet adidas flip-flops nike air max 2017 france world cup jersey fendi bottega veneta polo ralph lauren givenchy handbags chloe handbags barbour jackets ferragamo sunglasses nike free run mizuno lebron shoes dak prescott jersey jimmy choo nike roshe run hogan cheap jerseys converse shoes fendi handbags jordan clothing mizuno fossil handbags nike air max 97 bijoux swarovski hogan shoes jordan 12 insanity dsquared2 outlet michael jordan tods shoes nike air max 95 nike free ferragamo shoes fendi sunglasses supra shoes jordan xx9 prada sunglasses air force 1 michael jordan iphone cases fitflops miu miu shoes christian louboutin jordan 4 true religion jeans true religion nike air rolex watches jordan 6 tory burch pandora bracciali oakley pas cher montre pas cher nike roshe run jordan new balance trainer jordan 7 vans scarpe england world cup jersey armani sunglasses pandora charms adidas clothing michael kors uk guess factory prada outlet furla handbags curry 2 dolce & gabbana air jordan ray ban sunglasses kids jordans asics gel calvin klein jeans chloe sunglasses isabel marant shoes lululemon outlet nike foamposite jimmy choo shoes adidas running shoes replica watches supra shoes true religion outlet burberry clothing jordan celine handbags michael kors outlet ferragamo belt pandora jewelry cheap oakley sunglasses adidas outlet store adidas outlet nike free balenciaga sneakers ray ban chanel handbags iphone x case adidas superstar insanity workout curry 4 michael kors canada lebron 11 kobe 9 elite dior sunglasses basketball jersey giannis antetokounmpo jersey gucci belt jordan shoes jbl headphones bose headphones alife clothing lacoste jeans christian louboutin toms shoes prom dresses nike air max 90 beats by dre ray ban sunglasses ferragamo valentino carrera sunglasses air jordan gucci outlet kevin durant jersey ralph lauren uggs outlet dansko outlet ralph lauren bape clothing nike air max 2017 babyliss pro nano titanium burberry handbags chloe handbags kobe bryant shoes gucci handbags polo ralph lauren kates pade outlet online jordan ai max longchamp outlet nike air max rolex watches designer sunglasses dyson hair dryer abercrombie cheap uggs nike canada curry 5 polo lacoste pas cher oakley sunglasses polo ralph lauren kristaps porzingis jersey karen millen jordan 9 belgium world cup jerseys jordan 3 chrome hearts jewelry ferragamo bcbg dresses nike outlet michael kors outlet online replica watches kobe 11 nike roshe kd 9 gentle monster sunglasses cheap jordans nfl jerseys air more uptempo oakley sunglasses hermes bags portugal world cup jersey nike roshe converse jordan pas cher mac makeup ghd ray ban pas cher calvin klein outlet flip flops nike blazer kate spade uk nike air max 90 ghd flat iron tory burch pandora uk ray ban sunglasses dansko shoes mont blanc pens nike free run links of london uk christian louboutin shoes nike kyrie 2 gucci shoes nike air zoom pegasus keen sandals pandora charms moncler jackets lacoste shoes nike air max beats headphones nike outlet store air max kevin durant shoes longchamp outlet louboutin pas cher adidas outlet store canada goose jackets adidas outlet store james harden jersey ghd hair straighteners asics trainers kevin durant shoes ralph lauren outlet mac cosmetics air max 90 christian louboutin longchamp pas cher nike air force 1 guess canada jordans michael kors outlet uggs outlet roshe run toms outlet abercrombie nike roshe louboutin outlet converse outlet store dior bags longchamp nike uk ray ban sunglasses sac michael kors jordan 5 jordan 14 mulberry nike shoes skechers sneakers barbour nike air max abercrombie and fitch harry winston jewelry polo ralph lauren hermes bags oakley sunglasses ray ban golden goose sneakers air max 90 puma shoes ugg outlet kobe 12 nike shoes carson wentz jersey timberland boots cheap jerseys tommy hilfiger pas cher adidas superstar sac longchamp stuart weitzman shoes hollister herve leger dresses nike free saint laurent handbags nike huarache christian louboutin pas cher bathing ape diesel jeans dsquared2 jeans sac vanessa bruno michael kors coach factory outlet nike outlet sac michael kors mizuno running shoes ray ban occhiali adidas shoes longchamp handbags air max 90 nike outlet adidas zx flux cheap wedding dresses cartier bracelet converse uk adidas trainers uk michael kors versace handbags clarisonic mia fitflops outlet air max 2018 hermes air max plus soccer jerseys nike air max nike blazer jordan 10 germany world cup jersey wedding dress burberry sunglasses givenchy jewelry nike outlet online cheap jordan shoes 10 deep clothing scarpe hogan prada handbags jordan 11 burberry outlet vans pas cher ralph lauren outlet dolce & gabbana coach outlet boy london clothing replica watches asics gel bottega veneta sunglasses true religion outlet converse chuck taylor champion clothing guess handbags fitflops spain world cup jersey nike shoes new balance shoes jordan 6 arcteryx jackets salvatore ferragamo adidas soccer cleats michael kors jordan 2 beats pill burberry giuseppe zanotti outlet michael jordan guess karen millen nike blazer nike pas cher ray ban sunglasses nike air max nike mercurial chi flat iron jordan 8 swarovski gioielli new balance shoes mont blanc pens armani handbags reebok shoes cheap oakley sunglasses tiffany jewelry swarovski crystal aaron rodgers jersey nike air max nike clothing dolce & gabbana sunglasses swarovski jewelry vibram fivefingers parajumpers gucci outlet kate spade ferragamo shoes oakley vault 2018.9.18xukaimin |
Przeskocz do forum: |