Humanista, czy umys� �cis�y, a mo�e...? | ||||||||||||||||||||||||
|
Humanista, czy umys� �cis�y?
|
|
Dodany dnia 23-02-2013 21:20 | |
das U�ytkownik |
Dzi� mam do was pytanko: kto z was jest humanist�, a kto umys�em �cis�ym, a mo�e (nie)zwyk�ym "robotnikiem". Jak uwa�acie, czy humanist� zostaje si�, gdy matma do g�owy nie wchodzi? Dla os�b ch�tnych artyku� do przeczytania: http://www.unifac...awdz-a1776 Edytowane przez das dnia 23-02-2013 22:42 |
Dodany dnia 23-02-2013 21:24 | |
das U�ytkownik |
Wybra�em tu "jestem humanist�, bo tak �atwiej" - bo z jednej strony to prawda - z matmy noga, pomimo wielu stara� ci�gle by�o pod g�rk�, ale zawsze chcia�em studiowa� poza swoj� filologi� co� "�cis�ego" |
Dodany dnia 23-02-2013 21:25 | |
niepotrzebny Nowicjusz |
umys� �cis�y - matematyka to zawsze by�a moja kr�lowa nauk - ale z ni� jest tak, �e je�li si� nie ma do tego zaci�cia to jest lipa - wiem na podstawie znanych mi humanist�w Dziwi mnie natomiast dlaczego tacy ludzie nie pr�buj� czego� innego - np. biologii |
Dodany dnia 23-02-2013 21:30 | |
das U�ytkownik |
niepotrzebny napisa�/a: .... Dziwi mnie natomiast dlaczego tacy ludzie nie pr�buj� czego� innego - np. biologii Bo w�r�d wielu humanist�w i "humanist�w", chyba zw�aszcza tych drugich panuje og�lny pogl�d, �e wszystko co nie zwi�zane z j�zykiem, histori�, filozofi� to ju� �cis�e. Biologia cho� zaliczana do przedmiot�w �cis�ych, faktycznie, a� taka �cis�a to nie musi by� Kiedy� chcia�em studiowa� co� z geografi�, albo geografi�, ale pozosta�o na filologii |
Dodany dnia 23-02-2013 21:50 | |
dobrzyk Administrator |
@ das, nie podoba mi si� okre�lenie "robol"/ osoby maj�ce fach w r�ku i szko�� �redni� powinno si� okre�la� mianem rzemie�lnik�w. @ niepotrzebny, biologia jest obecnie dziedzin� interdyscyplinarn�, w kt�rej znajomo�� matematyki jest wymagana i wykorzystywana. Jednocze�nie nowoczesny biolog powinien zna� podstawy filozofii, etyki i oczywi�cie dobrze si� orientowa� w bioetyce - czyli przedmiotach humanistycznych. Umys�y �cis�e maj� lepiej. Nawet je�li kto� ko�czy politechnik�, to nie stoi nic na przeszkodzie, aby dodatkowo, samodzielnie rozwija� si� w kierunku humanistycznym. Stawanie si� humanist� nie wymaga przecie� laboratori�w. Wystarcz� ksi��ki i dyskusje. Wa�ne tak�e jest to, �e na rynku pracy maj� lepiej umys�y �cis�e. |
Dodany dnia 23-02-2013 22:41 | |
das U�ytkownik |
@ dobrzyk - by nikogo nie ura�a� umie�ci�em s�owo "robol" w cudzys�owie. Je�li kogo� urazi�em s�owem robol, to przepraszam, zamiaru takiego nie mia�em, sam jestem takim robolem, pomimo tego, i� studiuj�. |
Dodany dnia 23-02-2013 23:00 | |
dobrzyk Administrator |
Nie napisa�em, �e kogo� obrazi�e�, tylko �e mi si� to okre�lenie nie podoba |
Dodany dnia 24-02-2013 20:32 | |
das U�ytkownik |
@dobrzyk - Nie zarzucam Ci niczego. Ale sugestia raczej by�a jasna. |
Dodany dnia 25-02-2013 12:08 | |
Niereformowalny Pocz�tkuj�cy u�ytkownik |
Oj, mnie ci�ko wsadzi� do jednego worka. Moim konikiem jest historia, czyli powinienem by� teoretycznie humanist�, dodatkowo lubi� uczy� si� j�zyk�w obcych. Ale aktualnie ucz� si� logistyki i w przysz�o�ci planuj� zaj�� si� informatyk�, a to ju� pod humanistyczne dziedziny nie podchodzi, wi�c raczej nie pasuj� do ani worka z humanistami, ani z umys�ami "�cis�ymi". Pozdrawiam |
Dodany dnia 26-02-2013 15:20 | |
das U�ytkownik |
@ Niereformowalny - to tylko i wy��cznie twoja zaleta! Takich ludzi w dzisiejszym �wiecie potrzeba, by ��czyli w jednej osobie nie tylko �ci�le wyuczone umiej�tno�ci lecz mieli otwarte horyzonty ;-) |
Dodany dnia 03-03-2013 09:10 | |
Dragonar Pocz�tkuj�cy u�ytkownik |
Humani�ci to �yli w renesansie. Dzisiaj uczymy si� przedmiot�w, kt�re s� uwa�ane za humanistyczne. Humanist� mo�na nazwa� ks.prezesa Caritasu, osobi�cie nie przepadam za ko�cio�em, ale ten cz�owiek jest naprawd� niesamowity. Osobi�cie jestem na profilu humanistycznym, kocham histori� i polski, wos te� ujdzie Wszystko zale�y od punktu widzenia, polski tak naprawd� wcale taki prosty nie jest, nauczenie si� wszystkich rej�w i proces�w fonologicznych te� nie jest �atwe Ka�dy ma to co lubi |
Dodany dnia 04-03-2013 00:15 | |
Derdiedas U�ytkownik |
Jestem Jezykowem zdecydowanie. |
Dodany dnia 10-03-2013 19:29 | |
kanio Pocz�tkuj�cy u�ytkownik |
�atwo wchodzi mi matma, ale uwielbiam czyta� przez co w szkole nie mia�em problemu z polskim. Biologia i fizyka to moje ulubione przedmioty, a sko�czy�em filozofi�. Tak wi�c jestem omnibus hehe ale nienawidz� historii, a j�zyki opce to dla mnie prawdziwe wyzwanie, acz z du�ym wysi�kiem nauczy�em si� dwuch i troch� �aciny bo bez niej to do filozofii staro�ytnej nie ma co podchodzi�. ______________________________ |
Przeskocz do forum: |